Medlemslogin

Søg

Karpefiskerens ABC

"Karpefiskerens ABC" er udarbejdet af medlemmer fra foreningen Danske Karpefiskere, og henvender sig primært til nybegyndere indenfor karpefiskeri.

Formålet med hæftet er at give alle nybegyndere en guide til hvordan karpefiskeriet kan udføres, og hvordan karpen behandles når den er fanget.

Hæftet fokuserer på det væsentligste indenfor karpefiskeri og kan hjælpe dig i gang med karpefiskeriet.

Ydermere starter hæftet med lidt historie omkring karpen og slutter med de vigtigste ting du skal huske som sportsfisker.

Vi håber, at dette hæfte vil give inspiration til mange gode fisketure.

Kommer du nogensinde i tvivl omkring hvad, hvor eller hvordan, så meld dig ind i Danske Karpefiskere.

På vores forum sidder en masse kompetente karpefiskere, som gerne deler ud af erfaring og gode råd.

Du kan læse karpefiskerens ABC online, ved at følge linkene herunder eller i menuen til de enkelte afsnit - eller du kan downloade den i PDF-format.

God læselyst!

 

Karpe - Cyprinus carpio

Karpen kan kendes på den lange rygfinne og de fire skægtråde ved munden. Den er oprindelig en asiatisk fiskeart, hvis naturlige vestgrænse ligger omkring Donaufloden.
Vildkarperne er flodfisk, men allerede for mere end tusind år siden blev karperne ”tæmmet”, og er siden blevet udsat i alle typer stillestående vande. Karpen blev indført i Danmark i midten af 1500-tallet med konsum for øje. Den har nu har mistet sin rolle som spisefisk herhjemme, og er blevet en populær sportsfisk, da den bliver stor og kæmper forrygende.


Karper kan fanges på alt fra majs, brød, orm, osv.

Mange karpefiskere anvender dog nogle andre metoder til at fange karper på, da de små agn oftest bliver spist af småfisk længe før karperne finder dem. Den mest brugte agn er boilies.

Inden for karpefiskeri har man næsten altid agnen ved siden af krogen i stedet for at have den på krogen. Herved præsenterer man agnen på en naturlig måde.

Karpen spytter ofte agnen ud igen, hvis den mærker krogen, og med hairrigget, bliver krogen siddende i karpens mund. Hairrigget, som er vist herunder, er det mest populære forfang indenfor karpefiskeri.
Måden man binder linen til krogen på kaldes for den knudeløse knude ”the knotless knot”. 

Et af de vigtigste elementer i karpefiskeri, er at behandle karpen ordentligt, så den ikke tager skade. Den skal gerne leve mange år efter du har fanget den, så den kan blive endnu større, og glæde dig eller andre igen.
Det er yderst vigtigt at karpen ikke bliver lagt ned på sand, grus eller jord. Disse elementer kan inficere karpens skæl som kan udvikle sig til en betændelse og til sidst karpens død.

Når man fisker karper, fisker man ofte med 3 stænger, og fiskeriets varighed strækker sig som regel natten over, eller endda flere dage.

Det betyder at man fylder en del ude på søen og at man producerer en del affald inden fiskeriet er overstået.

En karpefisker prøver altid, at holde sig så diskret som mulig ude ved en sø for ikke at genere andre mennesker ved søen.