Medlemslogin

Søg

Et af de vigtigste elementer i karpefiskeri, er at behandle karpen ordentligt, så den ikke tager skade. Den skal gerne leve mange år efter du har fanget den, så den kan blive endnu større, og glæde dig eller andre igen.
Det er yderst vigtigt at karpen ikke bliver lagt ned på sand, grus eller jord. Disse elementer kan inficere karpens skæl som kan udvikle sig til en betændelse og til sidst karpens død.

Det er derfor meget vigtigt at man altid lægger karpen på en våd ”afkrogningsmåtte”.
Disse måtter kan købes i mange forskellige former, farver og størrelser. Det vigtigste er dog at man altid lægger karpen på måtten og ikke ned på jorden når den kommer op af vandet, og at måtten er våd eller meget fugtig.


Man anvender også afkrogningsmåtten når man skal fotografere fisken.
Man placerer altid afkrogningsmåtten under fisken under fotograferingen. Karpen kan være livlig når man holder den under fotoet, så hvis man skulle risikere at tabe den, tager den ikke så stor skade ved at ramme afkrogningsmåtten. Af samme grund, må man aldrig stå op med karpen i hænderne. Hvis man taber den fra så stor højde, er der stor risiko for at den dør.
Når karpen skal udsættes igen, bruger man også afkrogningsmåtten til at bære karpen helt ned til vandet, så den ikke falder ud af hænderne. 

 

Hvordan vejer og genudsætter man sin fangst?

Enhver karpefisker med respekt for sig selv genudsætter altid karpen.
Når karpen skal genudsættes efter endt fotografering og vejning er det også vigtigt, at man lægger karpen forsigtigt ud i vandet igen.
Det vil sige at man ikke kaster fisken ud i vandet, men at man forsigtigt sætter den ned i vandkanten, og holder den oprejst indtil den selv svømmer væk. Den bruger meget energi på at blive fanget, så lad den få et par minutter til at sunde sig, før man slipper den.
Hvis man vælger at kaste karpen ud i vandet risikerer man at den bare ligger ude i vandet med buen opad og ikke kan finde hverken hoved eller hale i det og ender dermed også med at dø.

Fisk kan ikke holde til at blive sat direkte på krogen af en vægt, og da alle karper genudsættes, skal man derfor bruge en vejeslynge eller afkrogningsmåtten når man skal veje karperne.
Vejeslyngen kan også bruges til at bære karpen tilbage til vandet når den skal genudsættes. Vejeslynger varierer i udseende, og findes f.eks. med lynlås på begge sider og et håndtag til at transportere fisken i.
Ved at anvende sådanne vejeslynger undgår man både at tabe fisken på jorden under transporten til og fra vandkanten og man kan også anvende den til genudsætning af fisken ved bare at lyne den ene side op og forsigtigt lade fisken glide ud i vandet.